Project Closer Project Opener

    Residential & Commercial Development, Birsfelden

    • Location
      Birsfelden, Switzerland
    • Category
      Mixed Use
    • Floor Area
      2'744m2 GSF
    • Year
      2020
    • Cost
      CHF 15'000.-
    • Status
      Schematic Design Phase

    View more work like this

    Description

    A private client commissioned VOLPATOHATZ to re-develop a parcel of land situated close to the centre of Birsfelden, Switzerland.

    The client brief required a new tower for residential apartment with commercial and community area on the ground level and parking below ground. It was also requested to adapt and re-use one of the two existing buildings into residential apartments, also with commercial area on the ground level.

    The tower apartments all have a street address in order to reduce the visual contact towards the apartment to the existing building located across the garden towards the rear property boundary. The tower stairs and community room on the ground level will face the garden to the rear of the property.

    The concept behind the tower was to express the structural system such as the horizontal plates and vertical blade column to provide a practical purpose. The blade columns create a private balcony for each room, which provides privacy between apartments but also between the living and sleeping areas of each apartment. Additionally, blinds lean onto the sloped outer edge of each column to provide shading to each room on all four facades. Additional, the floor plates overhang considerably to provide shading during the hot summer months and allow the low winter sun into the apartments.

    The existing building to the rear of the property has been converted to residential apartment adopting a more loft typology with a front to rear layout convenient for cross ventilation.

    Team

    • Client: Non-Disclosed
    • Architects: VOLPATOHATZ AG, Marco Volpato, Nicole Hatz, Andrei Bodnar
    • Urban Planners: VOLPATOHATZ AG
    • Imaging: VOLPATOHATZ AG